Întrebări Frecvente

Feb 25, 2021

1. Cum se păstrează blocurile de parafină?

Blocurile de parafina si lamele de sticla continand probele biopsice se pastreaza la temperatura camerei, in mediu uscat, adica intre 10 si 25 de grade in ambalajul in care le primiti. Ele nu trebuiesc bagate la frigider (inghetate, tinute la rece, etc) si nici expuse la temperaturi mari (pe calorifer, in torpedoul masinii, trebuie ferite de expunerea la soare, etc). Blocurile si lamele fiind fragile trebuiesc protejate de socuri, lovituri. parafină?

2. Ce documente trebuie sa insoteasca piesa de biopsie?

Piesa de biopsie trebuie insotita de documente de identificare a pacientului. Datele sunt obligatorii si nu se poate prelucra nici o piesa fara sa se stie cui apartine. Datele personale sunt confidentiale si supuse prelucrarii conform Regulamentului de prelucarare a datelor cu caracter personal, Green Onco medical fiind inregistrata la numarul 21793. Pentru aceasta este necesar un accord, el fiind denumit Consimtamant cu privire la prelucrarea datelor personale, act pe care Dvs trebuie sa il semnati.

 

Totodata sunt necesare documente prin care pacientul isi da acordul pentru prelucrare, conservare, fotografiere etc. dar si documente care pot ajuta in stabilirea unui diagnostic (rezultate de imagistica, radiologie, ecografie, CT, RMN, mamografie, consulturi in alte discipline, alti medici etc. Astfel piesa de biopsie trebuie sa fie insotia de:

 

  • Acord de predare-primire, prelucrare a materialului bioptic si plata
  • Fisa de insotire a materialului biopsic si/sau recomandarea medicului curant
  • Acordul privind distrugerea tesuturilor dupa prelucrarea histopatologica, folosire in scop didactic, studii medicale si fotografiere
  • Acte medicale pentru orientarea diagnosticului, alte acte medicale legate de afectiunea curenta, acte medicale de la alte laboratoare de anatomie patologica daca este cazul (pentru second opinion)

3. De ce este necesar sa aduc rezultatul histopat de la laboratorul de anatomie patologica care a prelucrat prima oara biopsia? (pentru solicitarile de consultatie second opinion)

Este obligatoriu ca alaturi de blocurile la parafina sau lamele cazului sa ne aduceti si rezultatul eliberat de laboratorul care a prelucrat piesa pentru a se putea face o identificarea a piesei operatorii/de biopsie si o corelare cu numele pacientului si a identitatii sale. Conform Regulamentului intern de lucru pentru pacienti nu se prelucreaza piese care nu sunt insotite de aceste documente.

4. Se pot trimite pacientilor rezultatele biopsiilor prin mijloace electronice? Email, mesagerie, fax, posta?

Confom Regulamentului de lucru nu se pot trimite electronic rezultatele probelor biopsice direct pacientilor. Deseori rezultatele biopsiilor sunt sensibile, pot contine informatii cu implicatii importante pentru viata persoanelor din punct de vedere al diagosticului si al tratamentului asa ca regula generala stabilita este ca se elibereza rezultatele histopatologice doar personal pacientilor sau imputernicitilor acestora. Rezultatele pot fi trimise prin curier, posta sau in format electronic medicilor curanti sau clinicilor partenere care la randul lor le vor inmana pacientilor. Totdeauna eliberarea unui rezultat este insotit de o explicatie privind prelucrarea piesei, recomandarea de a se adresa pacientul medicului curant si eventual un sfat medical privind alte analize ce pot ajuta la stabilirea diagnosticului (teste imunohistochimice, genetice, etc).

 

Cel mai in masura sa va elibereaze rezultatul si sa va sfatuiasca in legatura cu afectiunea dumneavoastra si cu conduita este medicul curant. La eliberarea rezultatului consilierii medicali ai Green Onco Medical va vor indruma catre medicul Dvs curant.

5. Sunt conditii speciale de pastrare si transportul biopsiilor recoltate recent?

Biopsiile proaspat recoltate sunt obligatoriu pregatite si pregatite pentru transport de medicul care le recolteaza. Cel mai bine este ca medicul care recolteaza biopsia sa o trimita prin curier special catre laboratorul Green Onco Medical. In situatia exceptionala in care va aflati in posesia unui flacon cu biopsie trebuie sa stiti ca aceasta se afla continuta intr-un lichid conservant special, care o impiedica sa se degradeze petnru o perioada limitata de timp. Cantitatea de conservant trebuie sa fie de 2-10 ori mai multa fata de volumul biopsiei. Daca flaconul contine conservant alaturi de piesa de biopsie acesta poate fi tinut la temperature camerei si trebuie sa ajunga cat mai repede la laborator.

 

Flaconul trebuie sa fie etichetat si pe el trebuie sa existe: date de identificarea a persoanei de la care s-a recoltat biopsia (nume, prenume, data nasterii, CNP) precum si denumirea specimenului recoltat si tipul de analiza care trebuie efectuata – toate aceste date trebuie sa fie inscrise si in Fisa de insotire a materialului biopsic.

6. Cat dureaza pana este gata rezultatul? Pot sa fac ceva sa il obtin mai repede?

Desi in procesul de prelucrare a piesei de biopsie este automatizat totusi o parte importanta din munca se face manual. De asemenea citirea lamelor este facuta de medici la microscop. Timpul comunicat de consilerul medical la primirea cazului in lucru este timpul optim cel mai scurt posibil in fiunctie de tipul de analiza pe care o aveti de facut, de piesa in sine care este de prelucrat, de dificutatea cazului precum si de incarcarea punctuala cu munca a laboratorului. Cunoscand importanta rezultatului histopatologic in tratamentul afectiunilor medicii, tehnicienii si personalul laboratorului depun toate eforturile sa elibereze rezultatul in cel mai scurt timp.

7. Se pot prelucra piese ca urgenta?

Da, se pot prelucra piese urgent. Pentru a afla conditiile va rugam sa va adresati unui reprezentat al laboratorului.